استفتائات روزه

استفتائات آیت الله سیستانی در مورد روزه

استفتائات حضرت ایت الله سیستانی برگرفته از سایت ایشان به این نشانی  http://sistani.org/

 برای سرعت در پیدا کردن مطلب مورد نظر Ctrl+F را فشار دهید و کلیدواژه ی خود را وارد کرده و اینتر را بزنید.

رویت هلال ماه

دليل اينكه ماه شب اول رمضان را بايد با چشم غير مسلح ديد چيست؟

روايات اهل بيت (عليهم السلام) : (صم للرؤية) يعنى: (با رؤيت هلال روزه بگيريد)

گر مرجع تقليد فردى مثلاً در نجف اشرف باشد و خودش در يك كشور ديگر باشد مرجع تقليد حلول ماه را رؤيت نمايد و حلول ماه در محل سكونتش مشخص نشود و مراجع آن منطقه حلول ماه را اعلام ننمايند تكليف فرد چيست؟

كافى نيست مگر براى شهرهائى كه غروب آفتابشان همزمان يا بعد از آن شهر باشد كه هلال در آن ديده شده آنهم مشروط به اينست كه در خطوط عرضيه اختلاف زيادى بين آنها نباشد.

در خصوص افق شرعى براى كسى كه مقلد حضرتعالى مى باشد ولى در سرزمينى زندگى مى كند كه به لحاظ افق شرعى با افق شرعى شما اختلاف زيادى دارد مسئله رؤيت هلال ماه و روز اول ماه رمضان براى چنين شخصى چه حكمى پيدا مى كند؟ آيا بايد به حكم شرعى مرجعى كه هم افق با بنده است اقتدا كنم؟ يا به حكم مرجع تقليد خودم كه حضرتعالى مى باشيد ولى به لحاظ افق شرعى با بنده هم افق نيستيد؟ و آيا حكمى را كه شما مثلاً در خصوص اول ماه صادر مى فرمائيد براى بنده كه هم افق با شما نمى باشم نيز لازم الاجراء مى باشد؟ و يا شما براى كسانى كه با شما هم افق نيستند حكم ديگرى صادر مى فرمائيد كه مىبايستى افرادى امثال من از آن پيروى بكنند؟ ضمناً آيا افق شهر نجف با افق شهر تهران يكى مي باشد؟

ثبوت هلال نياز به رؤيت يا شهادت عدول يا اطمينان شخصى دارد و حكم مرجع اثرى ندارد و ايشان هم حكمى صادر نفرموده اند و فقط فرمودند نزد من به شهادت شهود عدول ثابت شده است و البته اين شهادت اگر براى شما اطمينان بخش باشد كافى است در صورتى كه افق يكى باشد و چون بحسب ظاهر شهر رؤيت حسا و قطيف بوده است براى تهران كافى است.

براى من که مقلد شما هستم وقتى حلول ماه در عراق براى شما رؤيت مى شود و به اثبات مى رسد براى من هم که ساکن تهران هستم حلول ماه قابل قبول است ؟

بلى چنين است زيرا که فرق دو افق ده دقيقه يا کمتر است

آيا مى توان در تشخيص اول ماه مبارک رمضان و عيد فطر از ابزار و دستگاه پيشرفته جديد و علم نجوم بدون رويت با چشم استفاده نمود ؟ چرا ؟ و چر در چند سال اخير در تشخيص اول ماه مبارک رمضان و عيد فطر اين همه اختلاف پيش امده است ؟

اگر به نحوى باشد که موجب اطمينان بوجود ماه در افق شهر بحدى که قابل رويت باشد با چشم غير مسلح مانعى ندارد . و ممکن است يکى از عوامل اختلاف نظر باشد .

آيا مقلدين در مورد تعيين روز عيد فطر بايد به مراجع خود رجوع كنند يا همان روزى كه در كشور عيد فطر اعلام مى شود بايد مدنظر همه باشد ؟

اين امر تقليدى نيست و شخص بايد اطمينان پيدا بكند .

با وجود مراكز مهم رصدخانه اى و ژئوفيزكى و علم روز دنيا كه حلول ماه را ثابت مي كند آيا باز هم اثبات آن بايد از طريق رؤيت چشم غير مسلح باشد؟ دلايل شرعى اين الزام چيست؟ در غير اينصورت ديدگاه حضرتعالى چه مي باشد؟
در هنگام همزمانى ماه مبارك رمضان با فصل پاييز و زمستان و شرايط خاص جوى چگونه مىتوان به رؤيت هلال از طريق چشم غير مسلح اكتفا كرد؟ آيا به لحاظ شرعى مانعى بر سر راه اثبات اين امر از طريق علوم جديد وجود دارد؟

اگر از طرق علمى اطمينان حاصل شود كه ماه در آن شب بر افق بلد بوده به نحوى كه قابل رؤيت با چشم غير مسلح باشد كافى است، و اما اگر فقط اصل بودن را ثبات بدانند ولى به قدرى ضعيف باشد كه به هيچ وجه با چشم غير مسلح ديده نشود اول ماه شمرده نمي شود.

با توجه به اختلافات فاحش در رؤيت هلال ماه: (۱) ميزان رؤيت چيست؟ (۲) آيا استفاده از تقويمهاى موجود كافى مى باشد يا اينكه بايد از طرف مراجع اعلام رؤيت گردد؟ (۳) آيا ديدن ماه در يك كشور ملاك براى ديگر كشورها نيست؟ افق يك كشور تا كجاست؟ (۴) آيا به محض رؤيت در يك شهر بقيه شهرهاى آن كشور بايد تبعيت نمايند؟

هلال ثابت مى شود وقتى كه انسان خودش رؤيت كند، يا اينكه دو نفر عادل به آن شهادت دهند، يا رؤيت هلال به حدى شايع شود كه براى انسان علم آور باشد اگر ماه در منطقه اى رؤيت شود براى تمامى مناطقى كه با آن منطقه هم افق است ثابت مى شود. يعنى تمامى مناطقى كه اگر مانعى نباشد ماه در آنجا هم قابل رؤيت است.

مقلد معظم له هستيم آيا بايد براى رؤيت هلال و عمل به تكاليف وابسته به اين موضوع مثل روزه و عيد فطر بايد طبق نظر ايشان عمل كنيم؟ و نيز چطور مى توانيم مثلاً راجع به هلال ماه شوال نظر ايشان را بفهميم؟

ملاك در وجوب افطار تحصيل وثوق به بودن ماه در افق شهرى كه مقيم هستيد به نحوى كه قابل رؤيت باشد با چشم غير مسلح.

چنانچه فردى مقلد مرحوم آيت الله خوئى بوده سپس مقلد حضرتعالى گرديده و در بقا به ميت باقى مانده بر اساس فتواى آن مرحوم چنانچه در نيمکره رويت حلال ماه در شهرى مشخص شود مثلا در عربستان هلال رويت شود براى مومنين مقلد ايشان در شهر شيراز کفايت مى کند اما در شهر شيراز از عموم مردم بر اساس فتواى بقيه مجتهدين روزه بوده تقاضا مى شود مشخص فرمائيد اگر فردى در روز پنج شنبه با تشخيص پيش گفت عيد گرفته چه حکمى دارد ؟

بنابر فتواى مرحوم آيت الله خوئى اگر هلال ماه در عربستان رويت شود براى شيراز کافى است و چنانچه رويت ماه در عربستان براى شما ثابت است قضاى آن روز لازم نيست .

آيا براي تعيين عيد فطر بايد از حاکم شرع تبعيت کرد؟

از اطمينان خود به بودن ماه در افق مکاني که هستيد به نحوي که با چشم غير مسلح قابل رويت باشد تبعيت کند.

اگر هلال ماه در عربستان ديده شود آيا ما هم در ايران بايد آن روز را عيد قرار دهيم؟

اگر به طورى نباشد كه رؤيت در آنجا ملازم با رؤيت در مكان شما است البته در صورت نبود مانع ثابت مى شود.

آيا اگر هلال در خاور زمين ثابت شود در باختر، هم به ثبوت مي رسد و يا اگر هلال در آمريكا ديده شود در اروپا هم ثابت مي شود؟

اگر هلال در خاور زمين ثابت شود براي باختر نشينان هم ثابت مي شود به شرط آن كه فاصله دو مكان از حيث عرض جغرافيايي زياد نباشد اما اگر هلال در باختر ثابت شود لازم نيست در خاور هم ثابت گردد هر چند از طريق ماندن هلال در مكان نخست به زمان نسبتاً طولاني كه با مكان دوم از جهت وقت طلوع و غروب آفتاب متفاوت است.

در برخي بلاد شرقي به استناد سخن عده اي شاهد كه رؤيت هلال كرده اند اول ماه نزد بعضي علما ثابت مي شود با اين ويژگي:
۱شهود هر چند سي تن باشند مثلآ در بلاد مختلف پراكنده مثل اين كه دو تن از اصفهان ،سه تن ازقم ،دو تن از يزد چهار تن ازكويت ،پنج تن از بحرين ،دو نفراز أحساء،شش نفر از سوريه و همينطور.
۲افق در برخي سرزمينهاي باختري هم صاف بوده و امكان رؤيت در آنجاها توسط مؤمنان ، امكان داشته باشد و مانعي از رؤيت نبوده است.
۳رصد خانه انگلستان اعلام كرده كه ديدن هلال در امشب (مثلأ )در انگلستان بدون تلسكوپ و چشم مسلح ممكن نيست اما فردا شب رويت بدون وسيله ميسر مي باشد.
حكم دراين مورد چيست ؟نظر مبارك را بفرماييد.

مهم آن است كه انسان شخصأ به رؤيت هلال پيدا كند و يا بينه شرعي بدون معارض بررؤيت هلال اقامه شود اما در حالات مذكوردر سؤال و امثال آنها ،غالبأ اطمينان حاصل نمي شود بلكه اطمينان به عدم رؤيت بيشتر است وحتي احتمال هست كه شهادت و گواهي افراد بر پايه خيال و خطاي چشم بوده باشد و خدا داناست.

در مورد چیزهایی موجب  بطلان و صحت روزه است

فرو بردن تمام سر در آب روزه را باطل است ؟

فرو بردن تمام سر در آب روزه را باطل نمى كند ولى كراهت شديد دارد.

سیگار کشیدن در حال روزه روزه باطل است ؟

احتياط واجب آن است كه روزه دار دود سيگار و تنباكو و مانند اينها را هم به حلق نرساند.

رساندن غبار به حلق در حال روزه حكمش چیست ؟

بنابر احتياط واجب رساندن غبار غليظ به حلق روزه را باطل مى كند , چه غبار از چيزى باشد كه خوردن آن حلال است مثل آرد ,يا غبار چيزى باشد كه خوردن آن حرام است مثل خاك .

اگر آروغ بزند و چيزى در گلو يا دهانش بيايد روزه باطل است ؟

اگر آروغ بزند و چيزى در گلو يا دهانش بيايد , بايد آن را بيرون بريزد , واگر بى اختيار فرو رود , روزه اش صحيح است .

اگر روزه دار بتواند از قى كردن خود دارى كند حكمش چیست ؟

اگر روزه دار بتواند از قى كردن خود دارى كند , اگر به طبع خود حادث شده است لازم نيست از آن جلوگيرى كند.۲

هرگاه روزه دار عمدا قى كند روزه اش باطل است ؟

هرگاه روزه دار عمدا قى كند اگرچه بواسطه مرض و مانند آن ناچار باشد , روزه اش باطل مى شود, ولى اگر سهوا يا بى اختيار قى كند اشكال ندارد.

ايا اماله كردن روزه را باطل مى كند ؟

اماله كردن با چيز روان اگرچه از روى ناچارى وبراى معالجه باشد , روزه را باطل مى كند.

سرم و يا آمپول خوراکی که از رگ تزريق می شود روزه را باطل می کند اعم از اين که مريض ناچار باشد و يا نباشد؟

در هر دو صورت باطل نمی کند.

حکم استفاده کردن از اسپری برای تنگی نفس در ماه رمضان چیست؟

اسپرى كه براى تنگى نفس استعمال مى ‏شود اگر دارو را فقط وارد ريه كند روزه را باطل نمى ‏كند، و همچنين دارو در چشم و گوش ريختن، روزه را باطل نمى ‏كند، اگر چه مزه آن به گلو برسد. و اگر در بينى بريزد اگر به حلق نيز نرسد روزه را باطل نمى ‏كند.

آيا تنفّس مصنوعی روزه را باطل می کند؟

اگر ماده ای که در تنفّس مصنوعی وارد بدن انسان می شود فقط از مجرای تنفّس باشد نه از راه معده، اشکال ندارد و روزه را باطل نمی کند.

آیا شستن دهان و دندان با فرچه و خمير،روزه باطل مى شود ؟

شستن دهان و دندان با فرچه و خمير،روزه باطل نمىکند مادام که آنچه در اثناى شستشو با آب دهان در آميخته ،وارد معده نشود اما چيزى اندکى که با آب دهان درمى آميزد ،مانعى ندارد.

اگر اخلاط سینه از حلق پایین برود روزه را باطل می کند؟

فرو بردن اخلاط سر و سينه، تا به فضاى دهان نرسيده اشكال ندارد، ولى اگر داخل فضاى دهان شود، احتياط مستحب آن است كه آن را فرو نبرند.

آیا تزریق خون به بدن موجب ابطال روزه می شود؟

مبطل نیست.

لطفا بفرماييد اينکه فرد در ۴ جا ميتواند نمازش را تمام بخواند ايا مثالا اگر هتلي در کربلا و يا مکه و يا مدينه و يا کوفه باشد نيز ميتواند نمازش را تمام بخواند و روزه اش را بگيرد يا تنها اختصاص حائر دارد اگر صحن و سراي جديد اضافه شود چطور؟

درمکه و مدينه جايز است ولي در شهر کربلا و کوفه جايز نيست بلکه تنها در حرم يا مسجد کوفه جايز است .

اگر بر اثر فراموشى مسئله كارى انجام دهيم كه باعث باطل شدن روزه مى شود ، آيا روزه باطل است يا نه ؟

باطل نمى شود.

من از بدو تولد در شيراز زندگى كرده و آنجا وطن من بود. حدود هفت سال پيش براى تحصيل به تهران رفته و در آنجا ساكن شدم. البته از وطن اصليم نيز عدول نكردم پس از شش سال زندگى در تهران، حدود يك سال پيش به شيراز برگشتم. در حال حاضر در شيراز زندگى مى كنم و در همانجا هم كار مى كنم، اما شغلى نيز در تهران دارم. به همين دليل قبلاً هفته اى دو روز و در حال حاضر يك هفته در ميان، سه روز در تهران هستم. لازم به ذكر است كه احتمال زياد دارد دوباره به تهران برگردم و در آنجا زندگى كنم. به همين دليل از تهران نيز عدول نكردم و در اين يك سال در تهران نمازم را تمام مىخواندم. مى خواستم بپرسم آيا اين عمل صحيح بوده يا خير و تكليف من چيست؟ ضمناً اگر مى بايست نمازم را شكسته مى خواندم تكليف نماز و روزه اين مدت چيست؟

كارى كه مى كنيد صحيح است و هر دو شهر براى شما حكم وطن را دارد.

من در خانواده اى بدنيا آمده ام كه هيچ آشنايى با مسايل مذهبى نداشتم و حتى پدرم مخالف مذهب است ولى به لطف خدا به مرور زمان با مسايل مذهبى آشنا شدم و پله پله معارف دينى را آموختم ولى اين مسير طولانى بود و مسايلى چون ولايت امامان، نياز به مرجع و… را تا مدتى خيلى توجه نمى كردم.
من نمازهايى را كه در آن زمان خوانده ام بدليل اينكه مثلاً مقيد به قرائت از مخارج درست نبوده ام و… را كه چند سال مى شود دوباره بخوانم آيا واجب است؟ در مورد روزه هايم با توجه به درست نبودن غسلهايم در اوايل و روزه هايى كه اجازه روزه به من نمى دادند چه؟

اگر مطمئن بوديد كه قرائت به آن نحو صحيح است قضا لازم نيست و اگر غسل صحيح نبوده نماز باطل است ولى روزه صحيح است البته بهتر است وجه بطلان غسل را بنويسيد و روزه هايى كه با اجبار خورده ايد قضاء لازم است و كفاره ندارد.

من اولين سالى هست كه روزه بر من واجب شده و امروز كه روز اول هست را روزه گرفته ام. مى خواستم بپرسم من كه نمى دانستم اگر اخلاط سينه به دهان برسد نبايد فرو برد و من كه فرو بردم، روزه من باطل است يا نه؟

باطل نيست

در سوئد فعلاً روزها كوتاه است اما بعد ممكن است اينطور نباشد و اگر ماه مبارك رمضان در تابستان بيفتد ممكن است طول روز از ۲٠ ساعت هم تجاوز كند. در اين مورد نظر معظم له چيست؟

در فرض تمكن بايد روزه گرفت.

نگاه كردن به صفحه اينترنت در زمانى كه انسان روزه مى باشد و يك تصوير غير عادى ظاهر مى شود چه حكمى دارد؟

روزه را باطل نمي كند اگرچه شرعاً در مواردى نبايد نگاه كرد.

من سه روز در هفته از حد ترخص مى گذرم تكليف نماز و روزه من چيست؟

تمام است.

آيا خوردن يا نخوردن سحرى در ماه رمضان اشكالى در روزه گرفتن دارد يا خير؟

اشكال ندارد.

با توجه به يكسان نبود تاريخ شبهاى قدر در ايران و كشورهاى ديگر آيا شب واقعى در ايران است يا در آن كشورها؟ و آيا براى هر سرزمين يك شب قدر جداگانه وجود دارد يا خير؟

هر يك عمل به تكليف خود مي كند.

آيا بخارات آب داخل حمام اگر استشمام شود مبطل روزه مى باشد يا خير؟ در صورتى كه مبطل روزه باشد براى استحمام چه بايد كرد در مورد مه غليظ حكم چگونه است؟

استنشاق آن مبطل روزه نيست بله در صورتيكه بخار غليظ يا مه به آب تبديل شود و وارد جوف گردد مبطل روزه است.

مدت يكسال و نه ماه است كه به فرزندم شير مى دهم. در ۲۳ دى ماه امسال دو سال شيردهى تمام مى شود. در طول روز فرزندم به تناوب شير مى خورد. مىخواستم بپرسم كه آيا در ماه رمضان امسال بايد روزه بگيرم يا نه؟

روزه بگيريد.

مسواك زدن بعد از اذان صبح با خمير داندانهاى موجود چه حكمى دارد؟

مانعى ندارد ولى رطوبت آن را نبلعد.

استفاده از عطر و ادكلن براى روزه دار چه حكمى دارد؟

مانعى ندارد.

در چه صورتى باطل كردن روزه مستحب است؟

مستحب است براى كسى كه صوم مستحب گرفته روزه خود را قطع كند اگر برادر مؤمنى او را به طعامى دعوت كند.

با توجه به اينكه مسافر مى تواند در چهار مكان مقدس كه در رساله عمليه ذكر گرديده نماز را تمام بخواند آيا شامل روزه هم مى شود؟ به عبارتى مسافر مى تواند در مكه مكرمه و يا مدينه منوره بدون قصد ده روز، روزه بگيرد؟

شامل روزه نمي شود.

من متولد شهرستان اروميه هستم بيش از ۲٠ سال است كه در تهران ساكن و شاغل هستم در حال حاضر در كرج ساكن شده ام و براى كار هر روز به تهران مي آيم و برمى گردم آيا روزه بر من صحيح مي باشد يا خير؟

چنانچه پس از يك ماه از سكونت در كرج و رفت و آمد هر روزه به تهران باشد روزه شما اشكال ندارد حتى اگر در كرج و يا در بين راه باشيد.

آيا شخصى كه محل شغل دائم او در شهرى ديگر در فاصله بيش از ۳٠ كيلومتر قرار دارد و هر روز در رفت و برگشت مى باشد. حكم روزه داشتن او چگونه است؟

كثير السفر هستيد و روزه شما در تمام سفرها صحيح است.

حكم مهاجرين در چگونگى روزه گرفتن (بيشتر از ۲ سال در بلاد غرب) چيست؟

نماز را تمام بخوانند و روزه را كامل بگيرند.

در ايام ماه مبارك اگر شخصى بعد از اذان صبح بيدار شود در حالى كه احتياج به غسل جنابت داشته باشد تكليف چيست؟ آيا آن روز را نمى شود روزه گرفت؟

روزه درست است و براى نماز غسل كنيد.

كسانى كه در نزديكى قطب شمال زندگى مى كنند در روزهايى كه طولش ۲٠ ساعت تا ۲۲ ساعت است چه تكليفى براى روزه دارند؟

چنانچه تمكن دارد روزه بگيرد و اگر تمكن ندارد بعداً قضاء كند و اگر از آنهم متمكن نيست فقط فديه بدهد.

زدن آمپول تقويتى براى فرد روزه دار حكمش چيست؟

مانعى ندارد و مضر به روزه نيست.

کسى که در قطبين (شش ماه شب و شش ماه روز ) زندگى مى کند حکم نماز و روزه آن چطور است ؟

در مورد نماز به احتياط واجب بايد ملاحظه نزديكترين مكانى كند كه هر ۲۴ ساعت يك شبانه و روز دارد و به نيت قربت مطلق نمازهاى پنجگانه را طبق اوقات آنجا بجاى آورد و در مورد روزه نيز واجب است که در ماه رمضان به شهرى برود که بتواند در آن روزه بگيرد يا بعد از آن برود و قضا كند و اگر نمى تواند به جاى روزه بايد فديه بدهد .

همسر اينجانب براى اينکه بتواند تمام ماه مبارک رمضان را روزه بگيرد از قرص ضد باردارى استفاده مى کند . اما متاسفانه در يک شب که نتوانسته بوديم سحر بيدار شويم و نتواتنسته بود از قرص استفاده کند در اثر غفلت و عدم اشنائى با مساله شرعى (بخاطر اينکه دوره ماهانه اش اغاز نشود و حداقل ۱ هفته از ماه مبارک را از دست ندهد ) صبح بعد از اذان از قرص استفاده کرده و بعد براى رفع ناراحتى معده که در اثر استفاده از قرص بوجود امده اندکى غذا نيز مصرف نموده است .
حال سوال اين است که آيا به خاطر اين اشتباه بايد کفاره هم بدهد ؟
با توجه به اينکه بعد از وقوف به مساله تا افطار امساک کرده است . در ضمن در صورتى که کفاره واجب گردد آيا بعد از اداى آن از گناه مبرا هست يا خير ؟

اگر اطمينان داشت که خوردن آن جايز است فقط آن روز را قضا کند .

روزه شخص جنبى که بعد از اذان صبح از خواب بيدار شده است و بعد از اذان صبح غسل جنابت کرده چه حکمى دارد ؟

روزه صحيح است .

در اوايل سن تکليف ۶ روز ماه رمضان را به حرام شکستم ولى با توجه به اين موضوع که بعدا کفاره آن را مى دهم روزه مستحبى زيادى گرفتم حکم چيست ؟ آيا باز هم مى توانم بگيرم ؟مبلغ ريالى آن چقدر مى شود و چگونه قابل پرداخت است ؟

تا قبل از قضاء آن روزه ها نمى توانيد روزه مستحبى بگيريد و کفاره براى هر يک روز اطعام ۶٠ فقير است که مى توانيد به هر يک ۷۵٠ گرم کندم بدهيد .

در روزه غير ماه رمضان در حاليكه نماز صبح خوانده و مى خوابد و در خواب محتلم مى شود روزه اش درست است يا نه ؟

روزه صحيح است .

اگر در زمان روزه بودن منى بدون دخالت از مجرى بيرون ايد آيا روزه باطل مى شود يا نه ؟ بطوريكه در روز دو دفعه يسا بيشتر اين اتفاق بيفتد ؟ و آيا غسل بايد انجام شود يا نه ؟ هر بار ؟

روزه باطل نمى شود و غسل لازم است .

آيا دخول در ماه رمضان بدون انزال روزه را باطل مى كند ؟

مبطل روزه است .

در ماه مبارك رمضان قبل از اذان صبح به منظور انجام غسل جنابت به حمام رفتم . كمى بعد از شروع غسل اب بطور غير معمول سرد شد طوريكه از ادامه غسل باز ماندم و اذان گفته شد . بعد از آن با تهيه شدن مقدارى اب گرم غسل را ادامه دادم و بعد اب حمام هم گرم شد و غسل را به پآيان رساندم ولى هوا روشن شده بود . خواهشمندم بفرمائيد :
۱ _ آيا گناهى مرتكب شده ام ؟
۲ _ روزه اين روز چه حالتى پيدا مى كند ؟

روزه مزبور صحيح است و در چنين حالتى وظيفه تيمم است و بعد غسل انجام مى دهد و نماز را بعد از غسل مى خواند .

براى گرفتن روزه و نماز قضا براى ميت (مثلا ده سال) آيا چند نفر در يك زمان مى توانند اين تكليف را انجام دهند . ( براى مثال ۵ نفر و هركدام دو سال نماز و روزه بگيرند ) ؟

مى توانند و ترتيب معتبر نيست .

اگر روزه باشيم و در هنگام خواب منى از بدن خارج شود و متوجه شويم، روزه باطل است يا نه؟

روزه باطل نمى شود.

جوانى هستم ۱۷ ساله كه درجه چشمانم روى هم بالاى ۱۱ است. آيا روزه گرفتن بر من واجب است؟

اگر ترس ضرر يا شدت مرض باشد واجب نيست.

آيا سيگار كشيدن در هنگام روزه را باطل مي كند يا نه؟

بنابر احتياط واجب باطل مى كند.

آيا كسى كه معتاد به سيگار يا ترياك باشد و در ماه مبارك فقط در صورتى مى تواند روزه بگيرد كه سيگار يا ترياك مصرف نمايد آيا مى تواند روزه بگيرد يا خير؟

بنابر احتياط واجب بايد امساك كند.

پايين بردن آب دهان در ماه رمضان به صورت عمدى چه حكمى دارد؟

مبطل روزه نيست.

ما زنان مسلمان شيعى كه در اروپا هستيم براى متحد الشكل بودن و جلوگيرى از بعضى توهين هاى از روسرى استفاده نمى كنيم ولى روزه را مي گيريم آيا شرعاً مورد قبول هست يا خير؟ اگر نه چه بايد كرد؟

روزه صحيح است.

بنده دانشجو در يكى از ايالتهاى امريكا مشغول به تحصيل هستم. در حال حاضر كه ماه مبارك رمضان مي باشد، يك سؤالى برايم پيش آمد كه من بخاطر نبودن امكانات لازم و كمبود وقت بيشتر اوقات مجبورم بيرون از محل سكونتم افطار كنم و در عين حال غذاهايى كه در آنها گوشت مصرف شده مانند مرغ و گوشت سفارش دهم كه در اين صورت آنها به طريق اسلامى ذبح نشده اند. در اين حال خواستم نظر علماء را در اين باره سؤال كنم و راه حلى را براى من جويا باشند؟

روزه باطل نمي شود ولى خوردن آنها حرام است و دهان شما و آنچه با آن اصابت كند نجس مي شود.

آيا نگاه كردن به عكسهاى مبتذل و چت كردن در باره موضوعات مستهجن روزه را باطل مي كنند؟

باطل نمي كند.

آيا ريختن قطره در چشم با توجه به اينكه مقدارى از آن از راه مجراى اشكى وارد دهان مي شود روزه را باطل مي كند؟ استفاده از اسپرى ريه براى آسم چطور؟

در هر دو مورد روزه صحيح است مگر در اينكه در اسپرى علم پيدا كند كه آن ماده كه اسپرى مذكور مشتمل بر آن است وارد دستگاه هاضمه مي شود.

من شخصى دانشجو هستم كه در شهرى ديگر تحصيل مى كنم. شهر من قزوين و محل تحصيلم تهران مى باشد من ممكن است هر هفته يا هر دو هفته يك بار به وطنم برگردم (پنج شنبه ها و جمعه ها در شهر خود مىباشم) و دوباره به محل تحصيلم تهران برمىگردم حال سؤالم اين است كه آيا نمازم در محل تحصيلم تهران تمام است يا شكسته و اينكه روزه ام شكسته است يا تمام و سؤال ديگرم ايكه آيا حضرت آيت الله محل تحصيل را وطن مىدانند يا خير؟

اگر مدت تحصيل به دو سال يا بيشتر طول مى كشد تهران در حكم وطن خواهد بود.

حكم نماز و روزه دانشجويان و طلاب در سفر براى تحصيل و در محل تحصيل چيست؟

اگر در ماه به طور متوسط ده روز سفر كند بايد نماز را در همه سفرها تمام بجا آورد و روزه را بگيرد و اگر قصد داشته باشد در محل تحصيل دو سال بماند آنجا مقرّ وى است و نماز را بجا آورد و روزه بگيرد.

اگر زن و شوهر جوانى در ماه رمضان در زمانى كه روزه هستند ناخاسته و بدون كنترل خود با هم نزديكى كنند و روزه شان باطل شود چه بايد بكنند؟

قضا و كفاره واجب است و كافى است اطعام شصت مسكين هر مسكينى ۷۵٠ گرم گندم يا آرد براى هر يك از زن و شوهر.

در ماه مبارك رمضان امتناع از خوردن سحرى چه حكمى دارد؟ و آيا خوردن سحرى مستحب است؟

ممكن است موجب شدت ضعف شود، لذا خوب است كه انسان سحرى بخورد.

ماليدن روژ به لب در ماه مبارك رمضان براى خانمها چه حكمى دارد؟

مانعى ندارد.

در روزه قضاى ماه رمضان اگر سهواً (قبل از ظهر ـ بعد از ظهر) چيزى خورده شود و زمان كافى براى گرفتن روزه قضا باشد حكم روزه چيست؟

اگر از روى سهو باشد روزه را باطل نمي كند.

با توجه به اولين مسأله در رساله در مورد روزه كه بايد مقدارى قبل و مقدارى قبل از اذان صبح و مغرب نبايد كار مبطل روزه كرد تا يقين حاصل شود كه تمام را روزه بوده ايم، اين مقدار زمانى چقدر است؟ و با توجه به معين كردن وقت اذان بطور دقيق در ايران آيا لزومى دارد؟ و اگر شخصى ندانسته اين زمان را رعايت نكند ولى يقين حاصل كرده باشد، حكم چيست؟

لازم نيست قبل از طلوع فجر امساك كند مگر اينكه يقين كه اگر احتياط نكند بعضى از روزها خوردن او بعد از فجر خواهد بود در اين صورت از باب احتياط لازم است قبل از فجر امساك كند و به هر حال در طرف فجر تا يقين به طلوع فجر حاصل نشده است امساك لازم نيست ولى در طرف مغرب تا يقين به دخول وقت حاصل نشده خوردن جايز نيست و معيار اذان يا تعيين وقت توسط تقويم نيست بلكه معيار در طرف مغرب از بين رفتن سرخى طرف مشرق است و اين حكم در صورتى كه علم به سقوط قرص باشد مبنى بر احتياط است و نسبت به گذشته اگر يقين به خوردن در روز حاصل نشود حكم به صحت مي شود.

اگر كسى در شب ماه رمضان در خواب محتلم شود و بعد بيدار شود و دوباره بخوابد بدون اينكه بداند آيا صبح شده يا حكم آن چه مي باشد؟

اگر يقين و يا اطمينان داشته باشد كه اگر دوباره بخوابد پيش از اذان صبح بيدار مي شود، و تصميم هم داشته باشد كه بعد از بيدار شدن غسل كند چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان بيدار نشود روزه او صحيح است و اگر اطمينان نداشته باشد بنابر احتياط واجب قضا بر او واجب مي شود.

آيا زنان مى توانند براى گرفتن همه روزه هاى ماه رمضان از قرص ضد باردارى استفاده كنند تا حيض نشوند؟

مانعى ندارد.

شستن دهان براى شخص روزه دار چه حكمى دارد؟

مانعى ندارد.

اگر كسى در ماه رمضان عمداً كارى كند كه از او منى بيرون آيد آيا بايد ۶٠ روز روزه بگيرد يا خير؟

اگر عالم به اين بود كه اين كار روزه را باطل مىكند بايد كفاره بدهد و نيز بنابر احتياط واجب اگر جاهل مقصر متردد باشد. و كفاره آن اين است كه ۶٠ روز روزه بگيرد يا ۶٠ فقير را سير كند ولو به اينكه به هركدام يك مد (۷۵٠ گرم) طعام بدهد.

اگر شخصى استمناء در ماه رمضان انجام دهد البته به نيت آمدن منى نباشد ولى از او منى خارج شود چه حكمى دارد؟

اگر از خود وثوق نداشت روزه او باطل است و اگر با علم به مسأله باشد كفاره هم به علاوه قضاء واجب است و همچنين بنابر احتياط واجب اگر جاهل مقصر مردد باشيد.

آيا عمل استمنا در ماه مبارک رمضان حرام است (خود ارضائى) ؟

حرام است و يكى از مبطلات است .

حکم کسي که ماه رمضان بر اساس شهادت دو نفر ۲۹ روز روزه گرفته اند چيست ؟

قضا لازم نيست .

در برخى كشورها چندين روز آفتاب طلوع و يا غروب نمى كند نماز و روزه در اين كشورها چگونه است؟

احتياط واجب آن است كه نماز را با اوقات نزديكترين كشور و يا شهرى كه در بيست چهار ساعت داراى شب و روز مى باشد تطبيق دهد و نمارهاى پنجگانه را برابر اوقات شرعى آنجا بخواند هر چند با قصد قربت مطلقه.

و اما روزه را بايد به كشوري برود كه بتواند روزه ماه رمضان را بگيرد كه فضيلت بسيار دارد و اگر ممكن نشد در غير ماه رمضان چنان كند و قضا به جا آورد.

نیت روزه

نيت روزه تا چه موقع مى تواند باشد؟

اگر نيت روزه ماه رمضان را فراموش كند وتا قبل از ظهر متذكر شود نيت همان وقت كافى است ولى اگر بعد از ظهر متذكر شود بنابر احتياط واجب كافى نيست ، بنابر اين بايد نيت روزه نمايد واحتياطا پس از ماه رمضان قضا كند. البته منظور از نيت گفتن كلامى نيست يا به قلب سپردن مطلبى نيست بلكه همين كه درضمير ناخود آگاه او انگيزه روزه باشد كافى است حتى اگر تفصيلا متوجه نباشد.

۱ـ اگر انسان نذري بکند ولي از سختي ها ي آن نذراطلاع کافي نداشته باشد بعد از نذر کردن به سختي هاي آن کار پي ببرد آيا انجام آن نذر واجب است ياخير؟
۲- اگر انسان مطمئن با شد که زماني نذري کرد ه است ولي هر چه فکر کند يادش نيايد آن نذر چه بوده حکم آن چيست؟

۱ـ اگر قادر باشد و نذر با صيغه صحيح شرعي باشد بايد انجام داد.
۲اگر متعلق نذر مردد بين چند چيز معين باشد بايد همه آنها را انجام دهد و اگر مردد بين چيزهاي نامحدودي باشد به مقداري انجام دهد که يقين به اشتغال ذمه باقي نباشد.

روزه مسافر

من در دانشگاه كرج قبول شده و مى بايست يك سال يا بيشتر، هر هفته پنج الى شش روز در ساعتهاى مختلف روز به كرج بروم و برگردم تكليف نماز و روزه واجب و مستحب من چگونه است؟

كثير السفر هستيد و در تمام مسافرتهاى خود نماز شما تمام است و در ماه اول احتياط كنيد يعنى هم شكسته و هم تمام بخوانيد.

اگرشخص روزه د‌اربعداز ظهر حركت كند و روز بعد ، قبل از اذان ظهر برسد روزه او در اين دو روز چه حكمى دارد؟

روزه در روز اول صحيح است و در روز دوم درسفر نيت روزه نكند تا وقتى كه قبل ازظهر به وطن خود برسد كه آنجا نيت روزه بكند بشرط اينكه در سفر مفطرى مرتكب نشده باشد.

بنده ساكن تهران و دانشجوى شهر رودهن مي باشم از لحاظ شكسته شدن يا نشدن روزه توضيح بفرماييد؟

اگر در هفته سه روز به آنجا مىرويد نمازتان تمام و روزه شما هم صحيح است.

در مورد نماز و روزه اى که بر اثر بعد مسافت شکسته مى شود سوال داشتم . من در خارج از کشور زندگى مى کنم و اينجا مردم از دوچرخه هم استفاده مى کنند و جاده دوچرخه با جاده ماشين متفاوت است و طول آن يکسان نيست . چطور بايد مسافت را حساب کرد ؟

معيار مسافتى است که شخص طى مى کند .

اگر کسى در ماه مبارک رمضان قبل از ظهر از سفر به وطن خود رسيده و در سفر هيچ کارى که مفطر روزه باشد انجام نداده است فقط يک سيگار کشيده روزه آن روز را بگيرد ؟

بنابر احتياط واجب بقيه روز را رجاء قصد روزه کند و بعد انرا قضا کند .

اگر روزه دار در ماه رمضان قبل از ظهر به وطن خود برسد و در سفر فقط يك سيگار كشيده باشد تكليف روزه آن روز او چيست ؟

بنا بر احتياط واجب قضا كنيد .

شخصى است اهل خراسان و بيش از شش ماه است كه براى راه اندازى يك باب نانوايى در شهريار دائما در رفت و امد است و گاهى ۱٠ روز و گاهى كمتر يا بيشتر در آنجا مى ماند و دوباره به زادگاه خويش برمى گردد و همين مدت را نيز در زادگاهش ميماند ضمنا مدتى را كه به مسافرت مى رود براى پيگيرى كار به تهران و كرج نيز مى رود و دوباره به شهريار برمى گردد ، حال حكم نماز و روزه او چيست ؟

اگر از اول قصد تكرار مسافرتهاى مذكور نداشته است نماز او شكسته است و اما اگر از همان اول ميدانست كه براى شش ماه يا بيشتر ادامه دارد پس اگر در ماه ده روز يا بيشتر در مسافرت باشد البته در دو نوبت يا بيشتر كثير السفر است و نماز او در تمام مسافرتهايش تمام است .

حكم سفر دانشجويان و سربازان كه فاصله محل تحصيل آنها تا خانه بيشتر از مسافت شرع است چيست ؟

چنانچه اين مسافرت بطور متوسط در ماه حداقل ده روز باشد و اين برنامه براى شش ماه ادامه پيدا كند نماز و روزه در همه سفرها تمام است .

حكم در مورد روزه معلمى كه محل كارش در شهرى به فاصله ۳٠ كيلومتر از شهر محل سكونتش است چه مى باشد ضمنا حدود ۹ سال با گمان اينكه شغل وى اقتضا به مسافرت مى نمايد (مقلد امام بوده است) روزه هايش رابطور كامل گرفته است ؟

نماز و روزه اش تمام است .

درباره دانشجويى كه هفته اى ۵ روز از اصفهان به ميمه مى رود، آيا نماز و روزه او شكسته است؟

نماز او در همه سفرها و در همه جا تمام و روزه اش صحيح است.

اينجانب در هفته، ۲ روز در شهر (تورنتو) و ۵ روز در شهر (هميلتون) زندگى مى كنم. شهر (تورنتو) اقامتگاه خانوادگى و شهر (هميلتون) اقامتگاه شخصى بنده است. نماز و روزه كامل است يا مسافر؟

در هر دو جا نمازتان تمام است.

من به خاطر شغلم هفته اى دو روز شنبه و يكشنبه ها و گاهى از عصر روز جمعه ها به سفر مى روم. تصادفاً امكان دارد محل كار در همان حومه شهر باشد. محل سفر شهرهاى مختلف است ولى تعدادشان تقريباً مشخص است. شغل من فروشندگى است و هر كجا نمايشگاه باشد از طرف شركتى كه برايش كار مى كنم به محل نمايشگاه مى فرستند، سؤال من اين است كه حكم نماز و روزه من چيست؟

اگر به طور متوسط در ماه ده روز در سفر مى باشيد نماز شما در همه سفرها تمام است و روزه را هم مىگيريد. و اگر كمتر از هشت روز است نماز شما شكسته است. و اگر ۸ يا ۹ روز است بين نماز شكسته و تمام جمع كنيد و در روزه هم بين امساك در سفر و قضاء آن احتياط كنيد.

اينجانب طلبه اى هستم كه حدود ۲۲ سال در تهران سكونت داشتم و آنجا را وطن دائمى خود قرار داده بودم ۴ ماه قبل براى مراقبت از والدينم كه هر دو مريض هستند به اصفهان محل سكونت و تحصيل علوم دينى خود را تغيير دادم و به خيال اينكه به تهران باز نخواهم گشت از تهران نيت اعراض كردم و در طى اين ۴ ماه نماز را در تهران كه مىرفتم شكسته مىخواندم حال بعد از ۴ ماه معلوم شد كه نيت اعراض اشتباه بوده و احتمال بازگشت به تهران بسيار زياد است به سبب اصرار مأمومين كه در مسجد بازار در خدمت آنها بوديم و نيز احتمال انتقال والدينم به تهران همراه خودم سؤال من اين است آيا مىتوانم از اين نيت اعراض رجوع كنم و تهران به عنوان وطن قبلى (وطن دوم) من باقى بماند؟

مي توانيد دوباره آنجا را وطن قرار دهيد.

ما در محلى كار مى كنيم كه وضعيت شغلى ما طورى است كه ۱۴ روز كار و ۱۴ روز هم منزل مى رويم كه بيشتر از ۶ فرسخ است در اين مدت ۱۴ روز كار شايد يك يا دو بار هم مأموريت شغلى پيش بيايد كه بيشتر از ۶ فرسخ باشد و اين از مسئولت شغلى ما نيز مى باشد.
در محل كار وظيفه نماز و روزه ما چيست؟
در مأموريت وظيفه نماز و روزه ما چيست؟
در بين محل كار و منزل وظيفه نماز و روزه ما چيست؟
اگر مأموريت در هر هفته باشد ولى در ۱۴ روز منزل مسافرتى در بين باشد يا نباشد وظيفه نماز و روزه ما چيست؟
اگر ۷ روز در محل كار و ۱۴ روز در منزل باشد وظيفه نماز و روزه ما چيست؟
و اگر ما بواسطه كار بايد هر روز اين ۱۴ روز شغلى را در تردد باشيم وظيفه نماز و روزه ما چيست؟

اگر يك هفته يا دو هفته در محل كار هستيد و اين وضع به مدت يكسال و نيم ادامه دارد آنجا در حكم وطن است و نمازتان در آنجا تمام و روزه صحيح است ولى در مأموريتها نماز شكسته است و اگر قبل از ظهر باشد روزه را مىتوانيد بخوريد و همچنين در سفر بين محل كار و وطن مگر اينكه مأموريتها به علاوه ساير مسافرتها به طور مستمر در ماه ده روز بشود كه در اينصورت كثير السفر شمرده مىشويد و نمازتان در همه مسافرتها حتى اگر به كشور ديگر باشد تمام است و همين حكم در صورتى است كه ۱۴ روز شغلى را در تردد باشيد.

من در تهران زندگي م يکنم ودانشجو در اسلامشهر هستم و در روزهاى ۴ شنبه و ۵ شنبه به آنجا مى روم مى خواستم بدانم كه آيا روزه من درست است يا خير؟

بنابر احتياط واجب هم بايد روزه را بگيريد و هم قضا كنيد.

با توجه به اينكه مسافر مى تواند در چهار مكان مقدس كه در رساله عمليه ذكر گرديده نماز را تمام بخواند آيا شامل روزه هم مى شود؟ به عبارتى مسافر مى تواند در مكه مكرمه و يا مدينه منوره بدون قصد ده روز، روزه بگيرد؟

شامل روزه نمي شود.

من براى رفتن به سر كار هر روز مسافتى حدود ۱۵٠ كيلومتر طى مي نمايم آيا با اين شرايط بنده مي توانم روزه بگيرم؟

چنانچه اين وضعيت، شش ماه در يك سال يا سه ماه در بيشتر از يك سال طول مىكشد شما كثير السفر هستيد و د رهمه سفرها بايد نمازتان را تمام بخوانيد و روزه بگيريد و در ماه اول هم بايد احتياط كنيد.

حكم نماز و روزه دانشجويان در محل آموزش خارج از وطن چيست؟

اگر در محل درس سه يا چهار يا پنج روز مىماند و قصد استمرار براى مدت ۲ سال داشته باشند محل درس آنها در حكم وطن است و اگر روزانه رفت و آمد مىكنند يا حداقل در ماه ۱٠ بار سفر مىكنند كثير السفر و در همه جا نمازشان تمام و روزه صحيح است.

من سه روز در هفته از حد ترخص مى گذرم تكليف نماز و روزه من چيست؟

تمام است.

دانشجويي كه در شهري غير از شهر خودش مي باشد حكم نماز و روزه او چيست ؟

اگر قصد داشته باشد تا دو سال در آنجا باشد هر چند هفته اى ۴۸ ساعت تمام با استقرار در خانه و غيره باشد محل درس در حكم وطن است و نماز و روزه اش تمام است البته در ماه اول احتياط كند مگر اينكه قصد ۱٠ روزه بكند .

حكم روزه مستحب در سفر چيست ؟

مشروع نيست مگر با نذر.

آيا كسى كه محل كارش در شهر ديگرى است ولى منزلش در شهر ديگرى و از اين جهت بايد هفته اى دو بار مسافرت كند بايد نماز و روزه خود را چگونه بجا آورد؟

اگر كار او تا دو سال حداقل به همين نحو است در هر دو شهر نمازش تمام است.

مسافرت در ماه رمضان براي روزه دار چه صورت دارد؟

مانعي ندارد ولي اگر مسافرت براي فرار از روزه باشد مکروه است.

اگر کسي قصد مسافرت به خارج از محل زادگاه خود داشته باشد و قصد هر روز ماندن نداشته باشد ميتواند روز ه بگيرد و نماز تمام بخواند يا خير ؟

نميتواند روزه بگيرد و نماز را شکسته بخواند.

شغل اينجانب در ورامين ميباشد و وطنم تهران و ساعت کاريم از صبح تا شب ميباشد نماز و روزه بنده چه حکمي دارد؟

کثير السفر هستيد و در تمام سفرهايتان نمازتان تمام و روز تان صحيح است.

زني هستم كه براي ديدن والدينم از دبي به ايران آمدم وفقط ۸ روز مرخصي دارم الان منزل ابوي هستم آيا روزه بگيرم يا نه؟

اگر شهر پدرتان زادگاه شما نباشد نماز شما شكسته وروزه صحيح نيست .

۱) بدليل کاري که دارم حداقل ۳ روز در هفته از محل سکنت خود خارج مي شوم آيا روزه کامل است يا خير؟
۲) اگر به جهت تفريح وکار متفرقه به ساير شهرها نيز سفر کنم چگونه است؟

اگر اين برنامه خداقل ۶ ماه ادامه دارد نماز وروزه شما در همه جا تمام است.

لطفا بفرماييد اينکه فرد در ۴ جا ميتواند نمازش را تمام بخواند ايا مثالا اگر هتلي در کربلا و يا مکه و يا مدينه و يا کوفه باشد نيز ميتواند نمازش را تمام بخواند و روزه اش را بگيرد يا تنها اختصاص حائر دارد اگر صحن و سراي جديد اضافه شود چطور؟

درمکه و مدينه جايز است ولي در شهر کربلا و کوفه جايز نيست بلکه تنها در حرم يا مسجد کوفه جايز است .

من دانشجو هستم در شهري دور و در هر هفته شايد ممکن باشد از محل تحصيلم دور شوم حکم نماز و روزه من در محل تحصيلم چطور است؟

اگر تحصيل شما در انجا حد اقل ۲ سال ادامه دارد نماز و روزه شما در انجا تمام است و در ماه اول اگر کمتر از ده روز انجا بمانيد احتياطا بين شکسته و تمام جمع کنيد.

غالب شدن ضعف بر روزه دار

اینجانبان در کشور دانمارک زندگی مینماییم روز در ماه مبارک رمضان ۱۸ تا ۱۹ ساعت است حکم روزه ما چیست ؟

هر شخصی که می تواند از طلوع فجر تا اول شب روزه بگیرد و از این جهت در زحمت غیر قابل تحمل واقع نمی شود وظیفه دارد روزه بگیرد و یا آنکه سفر کند و سپس روزه اش را قضا نماید و اما کسانی که روزه
گرفتن به این مدت برایشان میسر نیست باید یا سفر کنند و یا آنکه از اول طلوع فجر نیت روزه نمایند ولی هر وقت احساس کردند ادامه روزه برایشان غیر قابل تحمل است افطار نموده ـ به مقدار لازم آب
و یا غذا بخورند ـ و سپس روزه این روز را قضا نمایند و کفاره ای بر آنان نیست .

کسی در ماه رمضان توانایی روزه ندارد و ضعف بر او غالب می شود آیا می تواند روزه نگیرد؟

ضعف به تنهايى مجوز روزه خوارى نيست هرچند شديد باشد مگر اين كه موجب حرج باشد كه در اين صورت خوردن جايز است وبايد بعد از آن قضا نمايد. وهمچنين اگر ضعف موجب عجز از كار لازم براى كسب روزى باشد با فرض اين كه متمكن از كار ديگرى نيست وهمچنين اگر كارگر به دليل تشنگى شديد نتواند روزه را ادامه دهد ودر اين دو صورت به احتياط واجب بايد در خوردن وآشاميدن به مقدار ضرورت اكتفا كند واز زائد بر آن اجتناب نمايد.

روزه شخص مریض

آیا انجام سونوگرافی در ماه مبارک رمضان روزه را باطل می کند؟

موجب باطل شدن روزه نمی شود مگر اينكه همراه با موادی باشد كه فرو بردن دستگاه را آسان می كند كه بدين جهت روزه باطل می شود.

بیماری که مبتلا به مرض چشم است روزه اش چه حکمی دارد؟ آیا مریض می تواند روزه بگیرد؟

روزه بيمار هرچند بيمارى چشم باشد در صورتى كه ضرر داشته باشد صحيح نيست، چه به اين دليل كه بيمارى را زياد كند يا علاج را طولانى كند يا درد را تشديد نمايد. البته در همه آنها باید ضرر به مقدار معتنابهى باشد كه معمولاً تحمل نمى شود. و فرقى نيست بين اينكه يقين به ضرر داشته باشد يا گمان بلكه حتى اگر احتمال بدهد ولى به نحوى باشد كه موجب خوف بشود و اين خوف مستند به موجبات عقلايى باشد. و همچنين صحيح نيست روزه از انسان سالمى كه خوف بروز بيمارى از آن داشته باشد چه رسد به اينكه بيمارى قطعى باشد. و اما بيمارى كه روزه براى او ضرر ندارد بايد روزه بگيرد و روزه اش صحيح است. و اگر بيمارى تا رمضان سال بعد ادامه داشت قضا از او ساقط است و بايد براى هر روز ۷۵٠ گرم گندم يا نان و امثال آن به يک فقير فديه بدهد.۲

جوانى هستم ۱۷ ساله كه درجه چشمانم روى هم بالاى ۱۱ است. آيا روزه گرفتن بر من واجب است؟

اگر ترس ضرر يا شدت مرض باشد واجب نيست.

کسى که بيمار است و بيمارى او دايمى است و هرگز نميتواند روزه بگيرد آيا کفاره بر او تعلق مى گيرد ؟

بايد براى هر روز يک مد (۷۵٠ گرم تقريبا) طعام يعنى گندم يا جو يا نان و مانند اينها به فقير بدهد .

براى معالجه به دكتر مراجعه كردم، قرص تجويز كرد. حالا اين قرص ها را بايد موقع افطار بخورم؟ يا مى توانم در وقتش (وقتى كه روزه ام) بخورم و ديگر چيزى نخورم؟

اگر ضررى مترتب نمى شود وقت افطار بخوريد و اگر در روز خورديد روزه شما باطل مى شود.

احتراماً پدرى دارم كه حدود چهار سال است كه در اثر سكته مغزى يك سمت ايشان فلج شده و بر روى صندلى چرخدار نشسته است و همچنين نمىتواند روزه بگيرد، تكليف ايشان چيست؟ آيا بايد در ماه رمضان طعام داد يا خير؟

بايد براى هر يك روز ۷۵٠ گرم گندم يا آرد به عنوان فديه به فقير بدهد.

حكم استفاده از اسپرى آسم براى فرد روزه دار چيست؟ (استفاده طبق دستور پزشك است)

اگر گازى باشد كه وارد ريه مى شود مبطل نيست واگر موادى از آن وارد معده مى شود مبطل است.
در ماه رمضان پس از يك روز روزه گرفتن خون ريزى لثه به وجود آمد حكم آن چيست و آيا كفاره دارد و مقدار آن چقدر است ؟

اگر خون در حال خواب و مانند آن بى اختيار داخل در حلق او مى شود و نمى تواند جلوى آن را بگيرد اشكال ندارد و اگر جلوگيرى از آن براى او حرج شديد دارد روزه اش باطل مى شود ولى گناه نكرده و بعداً قضا مى كند اگر تا سال ديگر خوب شود و الا براى هر روز ۷۵٠ گرم گندم به فقير بدهد و اگر مى تواند بدون حرج از آن جلوگيرى كند ولى به علت جهل به مسأله اين كار را نكند روزه اش باطل است ولى گناه ندارد مگر جاهل مقصر ملتفت باشد كه احوط اداء كفاره است .

اگر زني بيمار باشد و نتواند روزه بگيرد ايا کفاره روزه بر او واجب است؟

کفاره ندارد واگرمرض او تا سال بعد ادامه داشت به احتياط واجب براي هر روز ۷۵٠ گرم گندم به فقير بدهد.

هر کسي که مريض باشد وچند سال پي درپي نتواند روزه را بگيرد در صورتي که خوب شود چه حکمي دارد؟

اگر تا ماه رمضان بعدي خوب نشده باشد قضا ندارد وفقط براي هر يک روز ۷۵٠گرم گندم به فقير صدقه بدهد.

من ۲ سال است که بدليل زايمان و شير دادن طفل روزه نگرفتم سال گذشته که بچه هنوز ۱ ساله نشده بود سؤال کردم در مورد روزه گفتند بايد خودت بفهمي مي تواني يا نه حالا من سؤال دارم که بچه ام هنوز شير مي خورد و ۲ سالش نشده وبعد از رمضان ۲ ساله مي شود حکم روزه من چيست و سالهاي گذشته چطور وبچه از سن ۶ ماهگي غذاي کمکي مي خورد ؟

روزهائي که روزه نگرفته ايد قضا کنيد و علاوه بر قضا ، براي هر يک روز که تا ماه رمضان بعدي قضا نکرده ايد ۷۵٠ گرم طعام به فقير صدقه بدهيد .

روزه زن بعد از حیض و نفاس

اگر زن نزديك اذان صبح در ماه مبارك رمضان از حيض يا نفاس پاك شود وبراى هيچ كدام از غسل وتيمم وقت نداشته باشد ایا روزه اش صحیح است ؟

اگر زن نزديك اذان صبح در ماه مبارك رمضان از حيض يا نفاس پاك شود وبراى هيچ كدام از غسل وتيمم وقت نداشته باشد , روزه اش صحيح است .

اگـر زن پيش از اذان صبح در ماه رمضان از حيض يا نفاس پاك شود و براى غسل وقت نداشته باشد تکلیف چیست ؟

اگـر زن پيش از اذان صبح در ماه رمضان از حيض يا نفاس پاك شود و براى غسل وقت نداشته باشد , بايد تيمم نمايد ولى لازم نيست تا اذان صبح بيدار بماند وهمچنين است حكم جنب در صورتى كه وظيفه اش تيمم باشد.

اگـر زن در شب ماه رمضان پيش از اذان صبح از حيض يا نفاس پاك شود و عمدا غسل نكند حکمش چیست ؟

اگـر زن در شب ماه رمضان پيش از اذان صبح از حيض يا نفاس پاك شود و عمدا غسل نكند , واگر وظيفه اش تيمم است تيمم ننمايد , روزه آن روز را بايد تمام كند و قضاى آن را نـيـز بگيرد , و در روزه قضاى ماه رمضان اگر عمدا غسل وتيمم را ترك كند , بنابر احتياط واجب نمى تواند آن روز را روزه بگيرد.

ايا زن پس از قطع خون حيض و نفاس که مىتوانسته قبل از طلوع فجر غسل کند وروزه بگیرد ؟

زن پس از قطع خون حيض و نفاس که مىتوانسته قبل از طلوع فجر غسل کند و روزه بگيرد اگر اهمال کرده تا طلوع فجر ناپاک بماند روزه آن روزش باطل است و همانند بقاء عمدى بر جنابت مىباشد و آن روز را از روى ادب امساک مىکند و بعد،قضا به جا میآورد و اگر غسل ممکن نباشد بايد تيمم نمايد.

زنى هستم ۲۸ ساله که به مدت ۱۵ روز مشکل پريودى داشتم . بعد از دو هفته از پاک شدن پريد قبلى به مدت ۵ روز لک بينى داشته که يکى دو بار از اين ۵ روز مقدار خون بيشتر و سياهتر بود . روزه ها را کامل گرفته و براى هر نماز نيز وضو گرفتم (بعضى وقتها که بيشتر بود تيمم بدل از غسل هم مى کردم . از روز ششم تا پانزدهم خون به صورت غليظ و روشن جارى شد (احتمالا پريد اصلى ) حال ۵ روز اول استحاضه است يا حيظ ؟ و اعمال (نماز وروزه ) در اين شرايط چه خواهد بود ؟ مخصوصا ۵ روز اول ؟

آن ۵ روز که بصورت لکه بينى بوده است استحاضه است و بايد نماز را با شرايطى که در سال امده است و همچنين روزه را بايد گرفت .

تا به حال سابقه نداشته كه من لك بينى داشته باشم و عادت ماهانه ام مرتب بوده، الان كه در ماه مبارك رمضان هستيم طبق هر ماه سر موقع اتفاق افتاده ولى بصورت لك بينى مختصر كه به شكل حيض نيست ولى زمان حيض است، مى باشد كه من هر روز قبل از اذان غسل مى كنم و روزه مى گيرم ولى در حين روز به طور مختصر لك قهوه اى رنگ مى بينم، نمى دانم روزه هاى اين روزها به چه صورت است؟ آيا بايد قضاى آن را بگيرم؟

اگر زمان حيض باشد و خون سه روز مستمر باشد هرچند اولش بيرون بيايد و پس از آن بيرو نيايد ولى طور است كه اگر پنبه اى را داخل كنيد آلوده مى شود حيض به حساب مى آيد ولى اگر منقطع شود حيض نيست بلكه استحاضه است.

زني که در ماه مبارک رمضان استحاضه ميشود ايا در ان ايام بايد روزه بگيرد يا خير ؟ :

بايد روزه بگيرد.

اینترنت

هنگام نگاه كردن به صفحه اينترنت در زمانى كه انسان روزه مى باشد و يک تصوير غير اخلاقي ظاهر مى شود چه حكمى دارد؟

روزه را باطل نمى كند اگرچه شرعاً در مواردى نبايد نگاه كرد.

آيا نگاه كردن به عكسهاى مبتذل و چت كردن در باره موضوعات مستهجن روزه را باطل مى كنند؟

باطل نمى كند.

شرایت وجوب روزه

شرايط سنى براى روزه دارى چيست ؟

بلوغ است که در دخترها نشانه آن تمام شدن نه سال قمرى است و در پسرها يکى از سه چيز اول : روئيدن موى درشت در زير شکم بالاى عورت و همچنين در صورت و پشت لب .دوم: بيرون امدن منى . سوم : تمام شدن پانزده سال قمرى .

روزهايي که به سن تکليف رسيده بودم اما به هر دليل در سالهاي ۴-۵ سال دبستان روزه نگرفتم حال حکم ان چيست ؟

روزه ان ايام را قضا کنيد و نسبت به کفاره اگر در جهل خود معذور بوده ايد کفارهاي بر شما لازم نيست و اگر افطارش عمدي بوده يا در جهل خود مقصر بوده ايد بايد کفاره آنرا هم بدهيد.

تقلید از مرجع فوت شده در باب روزه و نماز

آيا من كه قبلاً از مرجعى تقليد مى كردم و بعد رحلت آن مرجع در باب نماز و روزه از مرجعى ديگر تقليد كردم، حال در مورد هديه كه مرجع اول مى گفتند هديه خمس ندارد چكار بايد بكنم؟ آيا بر طبق نظر مرجع اول مىتوانم باقى بمانم؟

بستگى به تقليد فعلى شما دارد.

چنانچه فردى مقلد مرحوم آيت الله خوئى بوده سپس مقلد حضرتعالى گرديده و در بقا به ميت باقى مانده بر اساس فتواى آن مرحوم چنانچه در نيمکره رويت حلال ماه در شهرى مشخص شود مثلا در عربستان هلال رويت شود براى مومنين مقلد ايشان در شهر شيراز کفايت مى کند اما در شهر شيراز از عموم مردم بر اساس فتواى بقيه مجتهدين روزه بوده تقاضا مى شود مشخص فرمائيد اگر فردى در روز پنج شنبه با تشخيص پيش گفت عيد گرفته چه حکمى دارد ؟

بنابر فتواى مرحوم آيت الله خوئى اگر هلال ماه در عربستان رويت شود براى شيراز کافى است و چنانچه رويت ماه در عربستان براى شما ثابت است قضاى آن روز لازم نيست .

روزه و نماز شخصی که جنب بوده و نمیدانسته

اگر شخصي جنب باشد و نماز و روزه گيرد ولي نداند که جنب است وبعد از چند مدت متوجه شود و بداند که جنب بوده تکليف چه ميباشد؟

روزه هاي وي صحيح است و نمازهايي که قبل بجا اورده است قضا کند.

روزه قضای ماه رمضان

حکم قضای روزه چیست؟

باید روزه هایی را که نگرفتید قضا کنید و اگر كسى روزه ماه رمضان را به خوردن يا آشاميدن يا جماع يا استمناء يا باقى ماندن بر جنابت باطل كند ، در صورتى كه بداند آن كار روزه را باطل مى كند، اضافه بر قضا ، كفاره هم بر او واجب مى‏شود . و همچنين – بنا بر احتياط واجب- نسبت به کسى که جاهل به حکم است ولى در جهل خود معذور نيست و مطمئن هم نيست يعنى احتمال مى دهد كه مبطل باشد.
و اما کسى که مساله را نمى داند و در جهل خود معذور است يا مطمئن است كه آن كار روزه را باطل نمى كند كفاره بر او نيست ولى اگر مى داند مبطل است و نمى داند كفاره دارد بايد كفاره بدهد.
و در كفاره افطار روزه ماه رمضان، کافی است به شصت فقير غذا بدهد به هر كدام ۷۵۰ گرم گندم يا آرد يا نان و مانند آنها. و اگر می دانست که باید قضا کند و قضای آن را یک سال به تأخیر انداخت تا ماه رمضان بعد برسد باید بابت هر روزعلاوه بر قضا ۷۵۰ گرم گندم، آرد يا نان را به يک فقیر بدهد و اگر بيش از يک سال تأخير بياندازد كفاره تكرار نمى شود. و نسبت به قضا اگر در مقدار فوت شده شک دارید مقدار متیقن یعنی کمتر کافی است.

در روزه قضاى ماه رمضان اگر سهواً (قبل از ظهر ـ بعد از ظهر) چيزى خورده شود و زمان كافى براى گرفتن روزه قضا باشد حكم روزه چيست؟

اگر از روى سهو باشد روزه را باطل نمى كند.

اگر زن و شوهر جوانى در ماه رمضان در زمانى كه روزه هستند ناخاسته و بدون كنترل خود با هم نزديكى كنند و روزه شان باطل شود چه بايد بكنند؟

قضا و كفاره واجب است و كافى است اطعام شصت مسكين هر مسكينى ۷۵٠ گرم گندم يا آرد براى هر يك از زن و شوهر.

براى گرفتن روزه و نماز قضا براى ميت (مثلا ده سال) آيا چند نفر در يك زمان مى توانند اين تكليف را انجام دهند . ( براى مثال ۵ نفر و هركدام دو سال نماز و روزه بگيرند ) ؟

مى توانند و ترتيب معتبر نيست .

آيا كسى كه روزه اى بر گردنش باشد از سال گذشته و تا بحال نتوانسته آن را بگيرد مى تواند معادل آن بجاى ۶٠ روز كار ديگرى انجام دهد؟

مى تواند براى هر روز كه عمداً نگرفته است ۶٠ فقير را اطعام كند يا به هر يك ۷۵٠ گرم گندم يا نان و امثال آن بدهد.

در مسافرت مى توانيم روزه قضا بگيريم (مسافرت كمتر از يك هفته مى باشد) ؟

روزه قضا را نمى توان در سفر گرفت .

كسى كه روزه قضا بر مستحب بگيرد آيا ميتواند جايگزين كند؟

جايگزين نميشود و كسى كه روزه ماه رمضان به ذمه او باشد صحيح نيست روزه مستحبى بگيرد و روزه باطل است.

حکم کسي که ماه رمضان بر اساس شهادت دو نفر ۲۹ روز روزه گرفته اند چيست ؟

قضا لازم نيست .

مادرم تعدادي روزه قرضي دارد. با هر زحمتي که هست روزهاي ماه مبارک رمضان را روزه مي گيرد ولي توانايي اداي روزه هاي قرضي خود را (به دليل کهولت سن وبيماري) در خود نمي بيند. حال آيا من به عنوان فرزند اومي توانم (در حالي که در قيد حيات است) روزه هاي قرضي را ادا کنم؟

قبل از فوت ايشان جايز نيست.

اگر شخصي جنب باشد و نماز و روزه بگيرد ولي نداند که جنب است وبعد از چند مدت متوجه شود و بداند که جنب بوده تکليف چه ميباشد؟

روزه هاي وي صحيح است و نمازهايي که قبل بجا آورده است قضا کند.

روزه زن باردار

زنی که زائیدن او نزدیک است و روزه برای او ضرر دارد حکمش چیست؟

زنى كه زائيدن او نزديک است و روزه براى خودش يا حملش ضرر دارد ، روزه بر او واجب نيست ، و بايد براى هر روز يک مُد طعام به فقير بدهد . واگر زاييدن او نزديک نباشد كفاره واجب نيست و در هر دو صورت روزه‏ هائى را كه نگرفته بايد قضا نمايد .

زن باردار در ماه هفتم است آيا مى تواند روزه بگيرد در صورتى كه دكتر به آن گفته ضرر دارد؟

روزه نگيرد و بعد قضاء كند و براى هر يك روزه ۷۵٠ گرم گندم يا نان به فقير بدهد.

روزه‌هايى كه از زمان باردارى تا پايان شيردهى قضا دارم را چگونه بايد ادا نمايم؟ آيا در صورت ناتوانى جسمى بايد همه آنها را بگيرم؟

مقدارى را كه توانايى داريد بايد قضا كنيد.

زنى كه به علت زايمان نتواند روزه بگيرد چه مقدار بايد كفاره بدهد؟

فقط قضاء مى كند.

باقی ماندن بر جنابت

در شرايطى كه نتوان غسل كرد آيا مي شود بعد از اذان صبح غسل كرد؟

براى روزه تيمم كنيد و بعد از طلوع فجر اگر ضرورت برطرف شد غسل كنيد.

من تاحدود ۲۷ سالگي يک مسئله را نمي دانستم و اين که آدم وقتي استمنا ميکند با يد غسل کند و تمام اين مدت را از سن تکليف تا ۲۷ سالگي را نماز و روزه مي گرفتم که استمنا کرده بودم ولي غسل نکرده بودم تکليف اين همه روزه و نمازهاي من چيست ايا بايد همه را قضا بگيرم ؟

هر نوع بازي با آلت تناسلي موجب غسل نيست . اگر به اوج لذت جنسي رسيده باشيد و درآن حال آبي خارج شده باشدغسل واجب است و همچنين بنابر احتياط واجب اگر آب زيادي خارج شود با شهوت هر چند به اوج لذت نرسد. و اگر نمازي در اين حال بدون غسل خوانده ايد باطل است و بايد قضاء کنيد ولي آن چه پس از يک غسل مشروع چه واجب مانند حيض وچه مستحب مانند جمعه خواند ه باشيد صحيح است.

در ما ه رمضان استمنا کردم البته به قصد بيرون آمدن مني نبود ولي مني از من خارج شد و مي دانستم که به واسطه بيرون آمدن مني روزه ام باطل ميشود حالا چه بايد بکنم آيا بايد ۶٠ روز يا ۶٠نفر را سير کنم يا نه؟

اگر هنگام استمناء کردن مطمئن بوديد که به مرحله اي نمي رسيد ک مني از شما خارج مي شود و اتفاقا ً خارج شد برشما قضا و کفا ره واجب نيست و اگر خروج آنرا احتمال ميداديد در اينصورت هم قضا واجب است و هم کفاره وبراي کفاره کفايت ميکند که به شصت فقير به هر نفر ۷۵٠ گرم طعام مثل گندم بدهيد.

غسل جنابت در ماه رمضان اگر موقعيت غسل نبود بعد از اذان صبح مي شود غسل كرد؟

اگر فرصتى براى غسل نباشد بايد تيمم كند سپس در صورت ارتفاع ضرورت براى نماز غسل كند.۱۱

در ايام ماه مبارك اگر شخصى بعد از اذان صبح بيدار شود در حالى كه احتياج به غسل جنابت داشته باشد تكليف چيست؟ آيا آن روز را نمى شود روزه گرفت؟

روزه درست است و براى نماز غسل كنيد.

در ماه مبارك رمضان قبل از اذان صبح به منظور انجام غسل جنابت به حمام رفتم . كمى بعد از شروع غسل اب بطور غير معمول سرد شد طوريكه از ادامه غسل باز ماندم و اذان گفته شد . بعد از آن با تهيه شدن مقدارى اب گرم غسل را ادامه دادم و بعد اب حمام هم گرم شد و غسل را به پايان رساندم ولى هوا روشن شده بود . لطفاً بفرمائيد : ۱ _ آيا گناهى مرتكب شده ام؟ ۲ _ روزه اين روز چه حالتى پيدا مى كند ؟

روزه مزبور صحيح است و در چنين حالتى وظيفه تيمم است و بعد غسل انجام مى دهد و نماز را بعد از غسل مى خواند .

كـسـى كه در شب ماه رمضان جنب است و مى داند كه اگر بخوابد تا صبح بيدار نمى شود تکلیف چیست ؟

كـسـى كه در شب ماه رمضان جنب است و مى داند كه اگر بخوابد تا صبح بيدار نمى شود بنابر احتياط واجب , نبايد غسل نكرده بخوابد , وچنانچه پيش از غسل اختيارا بخوابد و تا صبح بيدار نشود , بايد روزه آن روز را تمام كند و قضا و كفاره بر او واجب مى شود.

اگر بداند وقت براى غسل ندارد وخود را جنب كند وتيمم كند چه حکمی دارد ؟

اگر بداند وقت براى غسل ندارد وخود را جنب كند وتيمم كند يا با اين كه وقت دارد عمدا غسل را تاخير بياندازد تاوقت تنگ شود وتيمم كند روزه اش صحيح است هر چند گناهكار است .

كسى كه در شب ماه رمضان براى هيچ كدام از غسل و تيمم وقت ندارد حکمش چیست ؟

كسى كه در شب ماه رمضان براى هيچ كدام از غسل و تيمم وقت ندارد , اگر خود را جنب كند , روزه اش باطل است وقضا و كفاره بر او واجب مى شود.

كسى كه در شب ماه رمضان جنب است , چنانچه عمدا غسل نكند تا وقت تنگ شود حکمش چیست ؟

كسى كه در شب ماه رمضان جنب است , چنانچه عمدا غسل نكند تا وقت تنگ شود , بايد تيمم كند وروزه بگيرد و روزه اش صحيح است .

در غـير روزه ماه رمضان و قضاى آن ـ از اقسام روزه هاى واجب و مستحب ـ اگر جنب عمدا تا اذان صبح بر حال جنابت باقى بماند , ایا مى تواند آن روز را روزه بگيرد ؟

در غـير روزه ماه رمضان و قضاى آن ـ از اقسام روزه هاى واجب و مستحب ـ اگر جنب عمدا تا اذان صبح بر حال جنابت باقى بماند , مى تواند آن روز را روزه بگيرد.

كسى كه مى خواهد قضاى روزه ماه رمضان را بگيرد , هرگاه تا اذان صبح عمدا جنب بـماند حکمش چیست ؟

كسى كه مى خواهد قضاى روزه ماه رمضان را بگيرد , هرگاه تا اذان صبح عمدا جنب بـماند , نمى تواند آن روز را روزه بگيرد , واگر از روى عمد نباشد , مى تواند ,اگر چه احتياط در ترك آن است .

ايا باقى ماندن برجنابت درماه رمضان تاطلوع فجر ،روزه را باطل مىکند ؟

باقى ماندن برجنابت درماه رمضان تاطلوع فجر ،روزه را باطل مىکند پس کسى که درماه رمضان عمداً بدون غسل مانده و فجر طلوع کرده است،آن روز از به قصد مافى الذمه،واجب است امساک کند ولى بعداً بايد روزه آن روزرا باز به قصد مافى الذمه قضا نمايد .اما مريضى که نتواند غسل کند تيمم مى کند و روزه اش صحيح مىباشد.

شخصی بدون آنکه بداند بقاء بر جنابت روزه را باطل می کند، روزه گرفته است روزه او چطور است؟

اگر نمی دانسته است که بقاء بر جنابت روزه را باطل می کند و يا اصلا به اين معانی توجّه نداشته است روزه او صحيح است و قضا و کفاره ندارد.

 کفاره روزه

اگر كسى در روزه ماه رمضان دچار ريا گردد آيا علاوه بر قضاى روزه كفاره هم بايد بدهد؟

كفاره لازم نيست.

۱ ـ من در وانكوور زندگى مي كنم خواستم بپرسم كفاره هر روز را چقدر بپردازم؟
۲ ـ آيا مي شود پدرم كفاره خودم را در ايران مثل خودشان با پول ايرانى بدهد؟

۱ ـ مقدار كفاره روزه اى كه عمداً و عصياناً گرفته نشده است براى هر روز اطعام ۶٠ مسكين است كه مي تواند به هر يك ۷۵٠ گرم گندم يا آرد بدهد.
۲ ـ اشكال ندارد.

کسى که نتوانسته روزه بگيرد و کفاره بر او تعلق گرفته و براى کفاره پول گندم حساب کرده آيا ميتواند با آن پول برنج بخرد و به فقير بدهد ؟

بايد براى هر روز يک مد (۷۵٠ گرم تقريبا ) طعام يعنى گندم يا جو يا نان و مانند اينها به فقير بدهد و دادن پول کافى نيست مگر اينکه به وکالت از شخص طعام را بخرد و به عنوان کفاره براى خود بردارد.

کسى که بيمار است و بيمارى او دايمى است و هرگز نميتواند روزه بگيرد آيا کفاره بر او تعلق مى گيرد ؟

بايد براى هر روز يک مد (۷۵٠ گرم تقريبا) طعام يعنى گندم يا جو يا نان و مانند اينها به فقير بدهد .

کفاره جمع که به تاخير افتد حکمش چيست ؟

حکم خاصى ندارد .

در اوايل سن تکليف ۶ روز ماه رمضان را به حرام شکستم ولى با توجه به اين موضوع که بعدا کفاره آن را مى دهم روزه مستحبى زيادى گرفتم حکم چيست ؟ آيا باز هم مىتوانم بگيرم ؟مبلغ ريالى آن چقدر مى شود و چگونه قابل پرداخت است ؟

تا قبل از قضاء آن روزه ها نمى توانيد روزه مستحبى بگيريد و کفاره براى هر يک روز اطعام ۶٠ فقير است که مى توانيد به هر يک ۷۵٠ گرم کندم بدهيد .

كسانى كه از روى نادانى و جهل در ابتداى تكليف روزه ماه رمضان را ترك كرده اند چه حكمى دارند قضا يا كفاره؟

قضا واجب است و اگر علم به مسأله داشته كفاره واجب است و بنابر احتياط واجب كفاره ثابت مىشود حتى اگر جاهل مقصر مردد باشد.

اگر زن و شوهر جوانى در ماه رمضان در زمانى كه روزه هستند ناخاسته و بدون كنترل خود با هم نزديكى كنند و روزه شان باطل شود چه بايد بكنند؟

قضا و كفاره واجب است و كافى است اطعام شصت مسكين هر مسكينى ۷۵٠ گرم گندم يا آرد براى هر يك از زن و شوهر.

من اگر كفاره روزه بگيرم همه مى فهمند، وسع مالى هم ندارم، شما بگوييد چه كنم؟

فهميدن مردم مهم نيست و نيز مى توانيد به طور توريه وانمود كنيد كه روزه مستحب مى گيريد و نيز مى توانيد براى هر روز مبلغ ۷۲٠٠ تومان تهيه كنيد ولو از طريق قرض و به اين دفتر بفرستيد تا به وكالت از شما كفاره پرداخت كنند.

اگر كسى سه روز روزه نگرفته باشد مي تواند به جاى آن پول بدهد؟ مثلاً به جاى گندم پول آن را به ايتام يا به كميته امداد بدهد، و اين پول چقدر بايد باشد، براى سه روز؟

روزه هائى كه نگرفته است بايد آن را قضا كرد و در كفاره پرداخت پول به فقير به جاى خوراكى كفايت نمي كند.

آيا در موضوع کفاره روزه بجاي اطعام ده فقير ميتواند پول ده پرس غذاي متوسط را به صندوق مستمندان واريز کرد؟

کافي نيست.

آيا مى توان در كفاره جمع به جاى ۶٠ روز روزه به ۶٠ فقير طعام داد؟

در افطار به حرام كفاره جمع به نظر آقاى سيستانى (حفظه الله) واجب نيست و همان اطعام (۶٠) فقير كافى است فقط در كفاره قتل عمدى كفاره جمع هست و در اين صورت بايد شصت روز روزه بگيرد و ۶٠ فقير را اطعام كند يعنى به هر يك مد (۴/۳ كيلو) طعام بدهد (۷۵٠ گرم) ولى نمى تواند به جاى روزه فقط آنها را اطعام كند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا